Wednesday, November 28, 2012

Daging Rebus Butter & Kicap


hari ni....meh i post kan resipi utk buat menu ni k...

tetapi...cerita sebenarnya ialah...saya tak pernah pun try masak ni...

manage to get the recipe frm hafez sott..suddenly ym n gave me this recipe...since it looks like very the easy to try....jd saya pun beriya la nk buh dlm blog ni..

if anyone nak try sila lah...nnt dh siap sila upload gmbar dgn meriah ok..

below the recipe then................

1 kg daging fillet

1/4 cawan kicap pekat

1/4 cawan kicap cair

1 sb lada hitam

5 ulas bawang putih

1/3 ketul butter

6 cawan airCara:

1.Daging dipotong kepada dua atau tiga sahaja dan dibersihkan.

2.Tumbuk lada hitam dan bawang putih.

3.Letak semua kicap, daging, bawang putih dan lada hitam dalam periok.

4.Gaul daging dengan bahan2 tadi dan biarkan dalam 1/2 jam. (marinate)

5.Tambah air dan butter ke dalam periok dan rebus dengan api sederhana hinggadaging empuk.

6.Jangan lupa balik2 kan daging supaya mesra semua bahagian.

7.Keluarkan daging dan potong nipis-nipis dan susun dalam pinggan.

8.Jika mahu, pekatkan kuah dengan sedikit bancuhan tepung jagung.

9.Curah kuah atas daging dan sedia untuk dimakan dengan nasi.amirul hafez (Nov 28 11:21 AM):‎ 


simple n delicious to eat kata nya... :)

till then ...ta ta ..xoxo

No comments:

Post a Comment